06 51930543 info@jijkiestnu.nl
Selecteer een pagina
Workshop

Nee is ook een antwoord

Grenzen stellen zonder je rot te voelen. Zeggen wat je wel én niet kunt of wilt waarmaken vinden veel mensen heel moeilijk. Gaan staan voor  je eigen “vind ik niet leuk”, geen zin in, geen tijd of energie voor. Een ander aanspreken op slecht werk of niet nagekomen afspraken.  Kortom je eigen grenzen respecteren en die kenbaar maken. Ook al krijg je niet altijd wat je wilt.

Misschien ken je het.
Je voelt je gefrustreerd omdat de ander je iets vraagt: “ze weet toch hoe druk ik het heb..” en je dan toch “verplicht” voelen om  ja te zeggen. Je kunt je  gebruikt en soms onzichtbaar voelen: “iedereen vindt het maar normaal dat ik altijd voor ze klaar sta”. Of je ontkent jouw behoeften, wensen, frustratie om dan “ineens” uit te barsten in boosheid (waar je je dan later weer naar en schuldig over voelt).
En als je dan eindelijk eens nee hebt gezegd of een grens hebt aangegeven voel je je nog dagenlang schuldig en pieker je over het gesprek. Je maakt je zorgen over welke gevolgen het heeft voor jullie relatie.

Je kunt begrip en compassie hebben voor de gevoelens van een ander. Dat betekent niet dat je daarom ook altijd ja moet zeggen op de vraag of je je tijd, energie, geld, of wat dan ook aan een ander wilt besteden. Of dat je mensen daarom niet kunt aanspreken op gedrag waar jij last van hebt.


Je kunt vriendelijk én beslist je grenzen aangeven. Een favoriete uitspraak van mij is :gerechtvaardigde grenzen stellen is iets anders dan een ander bewust pijn doen. Dát is waar het om gaat. Je voelt je rot omdat je het idee hebt dat je een mens afwijst in plaats van een verzoek. Je wilt anderen geen pijn doen. Nee natuurlijk niet.

Misschien voel je je nog ongemakkelijk de eerste keren dat je “nee” zegt. Dat went. En misschien gaat het nooit helemaal weg. Maar een ongemakkelijk gevoel is iets anders dan je rot en schuldig voelen.

Je leert:
1. Om de problemen, vragen, emoties van de ander van de ander te laten zijn en niet tot jouw probleem/vraag/emotie te maken. En dat is iets anders dan geen empathie of medegevoel te hebben;
2.  vriendelijk én beslist nee te zeggen tegen dingen die je niet wilt doen, niet kunt doen. Waar je geen tijd of geld voor (over) hebt, geen zin in hebt of wat dan ook. Je geeft je grens aan en blijft daarbij oog en hart houden voor de relatie met iemand;
3. Om het na te laten je gedrag uitputtend te verklaren en de ander “begrip” of “goedkeuring” voor je standpunt te ontlokken. Je hoeft je nee en je gedrag niet te rechtvaardigen. De ander hoeft je nee/je grens niet goed te keuren;
4. Wat er voor nodig is om dit gedrag elke dag in de praktijk te brengen.

Voor particulieren en zzp’ers  is de investering voor deze boeiende en leerzame dag € 117 exclusief BTW en inclusief een heerlijke lunch en handout (€ 141,57 inclusief BTW):

 

Aanmelden voor 15 februari 2020

 

Datum zaterdag 15 februari 2020
Tijd 10.00 uur tot 16.30 uur
Locatie Duurzaamheidscentrum
Bosrand 2 te Assen
Trainer Ida Strating

VERGOEDING DOOR JE WERKGEVER
Vaak zijn werkgevers bereid het deelnemen aan deze workshop te vergoeden. Een organisatie is gebaat bij werknemers die met energie en  plezier werken, en hun kwaliteiten ten volle kunnen inzetten. Informeer hier dus zeker naar.

Als je werkgever de workshop vergoedt geldt een zakelijk tarief van € 217 exclusief BTW. Neem in dat geval s.v.p. contact met mij op voor het sturen van een opdrachtbevestiging en nota naar je werkgever.
Of reserveer en betaal direct voor het werkgevers tarief via de onderstaande betaal link:

 

Aanmelden voor 15 februari 2020

 

 

Op de hoogte blijven?

Laatste blogs

Kiezen is vreselijk

Kiezen is vreselijk

Hoe kies je uit al dat aanbod in je leven in vredesnaam wat “goed” is. 

niks mis met je comfortzone

niks mis met je comfortzone

Je comfortzone is het huis waarin je fijn woont. De baan waar je door de jaren heen met plezier naartoe gaat.