Nee is ook een antwoord
Een heel klein woordje waar we het vaak heel lastig mee hebben. Herken je dat? Ik heb vaak gesprekken met (met name) vrouwen die worstelen met NEE zeggen. Nee op verzoeken van mensen die “van alles” van ze willen. In de praktijk blijkt dat vaak een lastige opgave. Bang dat de ander boos wordt. “Aardig” doen, aardig zijn en aardig gevonden worden. Schuldgevoel steekt snel de kop op.
Ik ken het natuurlijk zelf ook. Vanuit onze behoefte aan verbinding met de ander is het geen fijn gevoel om een ander door jouw “nee” te onthouden wat zij of hij graag wil. Nee zeggen is lastig als je weet wat een ander daardoor misloopt of niet kan doen.
Een andere manier om er mee om te gaan.
Word een ja-zegger
Zeg JA tegen je eigen gerechtvaardigde wensen en prioriteiten. Dat is iets anders dan egoïsme.
Zeg ook JA tegen je eigen “beperkingen”, je grenzen. Tegen je eigen waarden en je eigen normen.
Je nee komt er altijd uit
Bewust, weloverwogen en oprecht ja zeggen voorkomt dat je “ja” zegt terwijl je “nee” voelt.
Laat je ja een oprecht en eerlijk ja zijn.
Zeg geen ja uit schuldgevoel, omdat je denkt dat het van je verwacht wordt, of omdat je denkt dat de ander boos wordt als je weigert (hoe erg is het eigenlijk als een ander boos reageert?).
Als je ja zegt en nee voelt, wordt dat gevoelde nee op welke manier dan ook “zichtbaar”:
- Je voelt je opgejaagd door tijdgebrek of weerstand. Met je hart op slot doe je wat je hebt beloofd;
- Je verzint een smoes op het moment suprême: “sorry, ik kan toch niet”. Waardoor je een hekel aan jezelf hebt omdat je niet durfde te weigeren;
- Je baalt van jezelf: “ben ik er weer ingetrapt”, of van de ander: “zien ze niet hoe druk ik het heb”, “mijn leidinggevende vraagt altijd aan mij om over te werken, er zijn toch meer mensen”;
- Je “ontploft”: “hou nou eens op met dat gezeur, ik doe wat ik kan”.
- Je komt jezelf tegen. Ooit sprak ik een vrouw die net was gescheiden. “Toen hij me ten huwelijk vroeg voelde ik ineens heel duidelijk dat hij niet de man was met wie ik oud wilde worden” zei ze. “Maar we waren al jaren samen. Wat zou iedereen er van zeggen. Ik zou hem vreselijk kwetsen. Dus trouwden we. Ik voelde me gevangen en onze relatie verslechterde snel. Ik had hem en mij veel tijd en pijn kunnen besparen door oprecht te zijn.”
Als je maar lang en vaak genoeg nee zegt tegen je eigen wensen en grenzen verlies je jezelf uit het oog, brand je af. Zeg dus alleen Ja als dat welgemeend is. Dan hoef je geen smoezen te verzinnen. Er niet omheen te draaien. Niet Ja te zeggen en Nee doen….
Wees de speler in plaats van de bal
Dan hou je energie, heb je invloed op je eigen tijd, je eigen leven. En van daaruit heb je vaak juist weer meer te geven aan de ander.
8 Tips
- “Nee” zeg je tegen het verzoek, niet tegen de persoon
Het is zo dat jouw “agenda” in het leven verschilt van die van de ander. Wat voor jou belangrijk of urgent is hoeft dat voor een ander niet te zijn en andersom. Het is een onmogelijke eis aan jezelf om iedereen constant tevreden te stellen. Realiseer je dus dat, als je iets niet kunt of wilt waarmaken, dat nooit een afwijzing van de ander als mens is.
- Vraagt iemand je iets en voel je twijfel?
Hier gaat het vaak mis. Je zegt ja voordat je echt de tijd hebt genomen er even bij stil te staan. Beslis niet meteen onder (gevoelde en vaak zelfopgelegde) druk. Vraag uitstel. Er zijn maar weinig dingen die meteen beslist moeten worden. Slaap er een nachtje (of 2) over.
- Een toelichting bij je “nee” is iets anders dan de ander toestemming geven tot een discussie
Je kunt best een verklaring voor je “nee” geven als je dat wilt. Dat is iets anders dan de ander “toestemming” geven om met jou in discussie te gaan over jouw reden om nee te zeggen.
“Nee” mag een klein woordje zijn, het is een heel duidelijk antwoord;
- Als je ja zegt onder voorwaarden: zeg dat
Verwacht je een tegenprestatie zeg dat gewoon: “ik doe het en de volgende keer wil ik graag dat jij …”. Dan hoef je het pad van “ik sta altijd voor de ander klaar en nu ik hulp nodig heb is hij of zij er niet” niet op te gaan;
- Je mag altijd terugkomen op een beslissing
Natuurlijk ben je geen weerpoppetje dat constant van mooi weer naar regen flippert. Alleen, het feit dat je “altijd” de planten en de post verzorgt voor iemand tijdens een vakantie, betekent niet dat je dat de komende 10 jaar moet doen. Je omstandigheden veranderen. Heb je er geen tijd meer voor? Geen zin meer in? Bespreek het met degene om wie het gaat;
- Als een ander je iets vraagt mag je altijd nee zeggen
Een verzoek mag je altijd weigeren. Wordt een ander boos? Dan was het geen verzoek maar een eis. En daar kun je het met elkaar over hebben.
- Zeg nooit ja als je niet precies duidelijk hebt wat iemand je vraagt
Ook dit gaat nog wel eens mis. Vraag door. Als iemand vraagt “wil je me volgende week helpen verhuizen”, vraag dan wat er concreet van je verwacht wordt. En of je dat wilt en kunt waarmaken (of misschien wil je wel iets en niet alles doen). Als je gevraagd wordt om “snel even dit” te doen vraag dan door.
- Als je nee zegt wees er dan ook van overtuigd
Zeg nee als je nee bedoelt en nee voelt. En laat het ook zien en horen. In je stem, in je houding. Rustig en weloverwogen (ook al voel je je niet rustig).
Er is al veel gewonnen als je wat bewuster stilstaat bij wat een ander vraagt. Wat minder automatische piloot” en wat meer het besef dat je veel vaker een keuze hebt dan je denkt.
Laatste blogs
Kiezen is vreselijk
Hoe kies je uit al dat aanbod in je leven in vredesnaam wat “goed” is.
niks mis met je comfortzone
Je comfortzone is het huis waarin je fijn woont. De baan waar je door de jaren heen met plezier naartoe gaat.
Trackbacks/Pingbacks