06 51930543 info@jijkiestnu.nl
Selecteer een pagina

Kiezen is vreselijk

Ons leven bestaat uit keuzes. Wonen, werken, vakantie, eten, kleding, partner, vrienden, hobby’s, en nog 1001 andere dingen.
Mooi en vreselijk tegelijk. Mooi, omdat je (bijna) alles kunt kiezen dat je wilt en omdat keuzevrijheid een groot goed is.
Vreselijk omdat je bijna alles kunt kiezen dat je wilt en dat vaak overmatig vee druk/stress oplevert.

Een jurk kopen
Hoe kies je uit al dat aanbod in je leven in vredesnaam wat “goed” is.
Ik zoek een jurk op de website van de Bijenkorf. Als ik jurken intyp krijg ik 1113 mogelijkheden. Na het invoeren van mijn maat blijven er 914 over. Na het invoeren van nog wat keuzemogelijkheden zijn er nog  steeds 32 over waar ik uit kan kiezen.
Misschien heb jij, net als ik,  ook wel eens last van  “choice overload”, de eindeloze hoeveelheid keuzes. Voel je je soms moe, uitgeblust door al die beslissingen doe je moet, die je kunt nemen.

Veel keuzes vinden we dus lastig simpelweg omdat er zoveel te kiezen is.
Arno Riedl deed daar onderzoek naar. Hij liet klanten in een supermarkt eerst kiezen uit drie soorten jam en later uit twintig verschillende soorten. Het laatste vonden de meeste mensen onprettig. 3 was meer dan genoeg. Hoe moet je in vredesnaam uit 20 soorten jam kiezen.

En dan gaat het alleen nog maar om een jurk of jam…..

Een horloge of een huis kopen
Je hebt natuurlijk keuzes en keuzes; de ene beslissing is de andere niet. Een horloge kopen is iets anders dan bepalen met wie je het leven wilt delen, waar je wilt wonen of welke baan je neemt.
Bij de aanschaf van een klokje kun je redelijk rationeel te werk gaan: ik wil een horloge waarmee ik kan duiken, het moet waterbestendig zijn tot 1000 meter en het maximumbedrag dat ik er voor wil uitgeven is € 200 (maar ja dan is het ene natuurlijk nog steeds mooier dan het andere..).
Bij de keuze voor een partner, je woonplek/huis, je werk spelen ook emoties een belangrijke rol.
Hoe doe je dat dan? Kiezen vanuit je hart? Je buikgevoel?
Dat prachtige grote oude huis kopen omdat je er al je hele leven van droomt? Terwijl je 2 linkerhanden en onvoldoende geld hebt voor onderhoud? Ach, dat komt wel goed toch?
Stante pede die baan opzeggen omdat je baas vanochtend weer tekeer ging en je het nu echt zat bent?

Beslis niet meteen. Denk na, weeg af.
Een eerste ingeving is soms en niet altijd de beste. Slaap er een nachtje over; of 2.
Het is wel belangrijk om je eerste ingeving aandacht te geven en niet meteen weg te duwen als “niet ter zake”, “onhaalbaar” of “ongepast”.
Ooit heb ik me na een kennismakingsgesprek laten overhalen tot het inschrijven op een dure opleiding. In het gesprek had ik een zwaar gevoel in mijn lijf, op de een of andere manier had ik een “slecht” gevoel bij degene met wie ik het gesprek had. Ik kon het niet goed thuisbrengen en duwde het weg, tekende het contract. Ik ben er 2 keer geweest, de manier van lesgeven sloot nergens aan bij mijn waarden en heb een jaar lesgeld betaald. Nu zou ik die twijfel honoreren en zeggen “ik wil even tijd om te beslissen en bel je morgen”.  
En er is een verschil tussen gericht en actief afwegen en (eindeloos) dubben, tobben, piekeren. Het laatste, dat zal je niet verbazen, levert slechtere keuzes op en kost heel veel energie.
Laat je helpen.
Luister naar anderen, vraag een onafhankelijk advies. Win informatie in.
Vraag iemand in je omgeving hoe hij of zij er over denkt. Alhoewel ik ook vind dat je daar waakzaam in kunt zijn. Is het echt goede raad of ingegeven door de eigen angst van de ander? Een kennis die zelf in een al lang niet meer voldoening gevende baan blijft hangen vanwege de behoefte aan zekerheid, gaat jou zeer waarschijnlijk niet adviseren om de door jou gewenste stap naar zelfstandig ondernemerschap te maken.
– Luister vooral ook naar jezelf. Je eigen stem, je “buikgevoel”, je hart is er ook. Als je gevoel, ondanks alle rationele afweging elke keer iets anders zegt dan je hoofd, is het belangrijk daar naar te luisteren en dat mee te nemen in je keuze.
Kies dus met je hoofd EN je hart.
En wees als mens uiteindelijk onafhankelijk in het maken van voor jouw belangrijke waarden-volle keuzes. Voor wie leef je eigenlijk? Voor je familie? Vrienden? De buren? Het is jouw leven. Keuren ze jouw goed overdachte en doorvoelde keuzes af? Laat het waar het hoort, bij de ander.
Accepteer dat kiezen altijd een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengt.
Keuzes maken, vooral in de “grotere” kwesties in het leven, is ook lastig omdat we de gevolgenvan onze keuze nooit helemaal kunnen overzien. Bij het kiezen van een partner wordt geen “geluksgarantie” geleverd. De keuze voor een bepaalde baan geeft ook geen garantie op succes of tevredenheid in dat werk.
Maak het jezelf gemakkelijk
Sommige keuzes kun je standaardiseren zodat je er niet elke keer energie aan hoeft te besteden. Sokken minder belangrijk; koop per keer 10 paar dezelfde. Of eet elke dag hetzelfde ontbijt.
Mijn ochtendwandeling is altijd hetzelfde rondje, het gaat me om de beweging. Steve Jobs droeg bijna altijd dezelfde coltrui. En sommige mensen gaan al 30 jaar naar dezelfde camping en hebben het daar leuk.
– je kiest NU
Je hebt geen glazen bol waarin je de toekomst kunt zien. Je kiest nu,als de mens die je nu bent. Maar mensen veranderen, en onze denkbeelden, dromen en doelen ook. Dat heet leven.
Zie een keuze daarom niet als eindstation of als een besluit “voor altijd”.

Sommige besluiten hebben natuurlijk grote consequenties en zijn niet iets om lichtzinnig mee om te gaan. Besluiten dat je er daarom nooit meer op terug mag komen, en jezelf veroordelen tot “levenslang” in iets dat uiteindelijk niet (meer) bij je past is ook een keuze. 

Nu nog beslissen welke jurk ik koop

 

Laatste blogs

niks mis met je comfortzone

niks mis met je comfortzone

Je comfortzone is het huis waarin je fijn woont. De baan waar je door de jaren heen met plezier naartoe gaat.  

Nee is ook een antwoord

Nee is ook een antwoord

Nee is ook een antwoord. Een heel klein woordje waar we het vaak heel lastig mee hebben. Herken je dat?