VAKANTIE

In de bieb liep ik aan tegen het boek “de kunst van vakantievieren” van Jessica Bloom.
Op dezelfde dag zag ik op Linkedin een aankondiging van een workshop “hoe je met je partner wel een leuke vakantie kunt hebben” (of iets in die geest).

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik me lichtelijk geïrriteerd voelde. Een boek over hoe je vakantie viert. Op cursus met je wederhelft om het leuk te hebben op vakantie. Vakantie. Dat is toch vrij, genieten, zonder regels, dat DOE je toch gewoon?

Toen ik daar eens wat verder over nadacht kwam de twijfel. Wij zijn ooit “spontaan” met vrienden op vakantie geweest. In het dagelijkse leven prima contact; op vakantie bleken we heel andere dingen leuk te vinden. Veel wandelen en (meestal) vroeg op tegenover eindeloos luieren en ’s avonds (heel laat) uit. Tegenwoordig hebben we van te voren een gesprek over wederzijdse verwachtingen/wensen.

De keer dat we op aanraden van iemand in een vakantiepark terecht kwamen in een (voor ons) onpersoonlijk huisje in een ingeslapen Duits dorpje. Dagen eerder vertrokken en een hotel geboekt in Brussel. Tegenwoordig vind ik het een jaarlijkse sport en persoonlijk vermaak om mooie huizen en hotels uit te zoeken op internet waarbij de prijs/kwaliteit verhouding minstens een 9 krijgt.

Omdat we vegetarisch eten maak ik een lijstje met adressen van restaurants (Tripadvisor). Al die keren dat we beroerd, veel te duur “toeristenvoer” aten. Vorig jaar hebben we heerlijk gegeten in Dresden op een plek die we zeker niet hadden gevonden als ik dat van te voren niet had opgezocht.

Al weken voor de vakantie ben ik bezig met wat ik ga lezen, net als de rest van het gezin trouwens. Er gaat altijd een koffer boeken mee (en sinds dit jaar een iPad) die al ver van te voren worden gereserveerd bij de bibliotheek.

De hond krijgt al jaren een VIP plaats bij dezelfde hondenopvang (dat betekent dat hij daar in huis verblijft).Een vriend doet de post en de plantjes. Tijdens de vakantie mogen we om de beurt een dag lang zeggen wat we die dag doen. De rest vullen we gezamenlijk in of doet een ieder waar hij of zij zin in heeft. Gaat altijd prima.
En, weer thuis is dat ook genieten.

fijnevakantie2.serendipityThumbWij kunnen inmiddels samen best goed vakantievieren. Maar, die kunst hebben we wel geleerd.
De workshop volgen om het leuk met elkaar te hebben doen we (nog) niet.

Dat boek van Jessica de Bloom ben ik aan het lezen.
1 van de leukste tips tot nu toe vond ik: gebruik een andere shampoo (of douchegel) dan thuis. Geuren helpen je bepaalde situaties of momenten te herinneren. Dat fenomeen kun je gebruiken als je weer thuis bent en een fijne vakantieherinnering wilt oproepen. Fa (die van de “wilde frisheid van limoenen”) herinnert mij altijd aan fantastische weken op Terschelling.

Mijn persoonlijke vakantietip: laat je vakantie beginnen zodra je je voordeur achter je dicht trekt in plaats van op je plek van bestemming. Dus ook in de auto: fijne muziek, voldoende rust momenten (ga die snelweg eens af voor een lekkere lunch), jakker geen 1400 kilometer op 1 dag maar boek een leuke tussenstop in een minder bekende plaats, etc.

Hoe dan ook: ik wens jullie een fijne vakantie! En….tips van harte welkom!

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Laat een bericht achter. uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.
css.php